Familieopstellingen, coaching en traininge

- Schuld, schaamte en jaloezie -

Beste lezer,
Schuld, schaamte en jaloezie. Wat roepen deze thema’s bij jou op? Vorige week heb ik weer 3 inspirerende dagen bij Piet Weisfelt mogen volgen. Het zijn complexe thema’s. En ambitieus om hier in deze post kort over te schrijven. Dat jaloezie je naar je verlangen brengt en het je op die manier kan bekrachtigen en richting geven heb ik de afgelopen jaren steeds helderder gekregen. Maar schaamte en schuld bleef ik ingewikkelder vinden. Ik ken vooral de negatieve, disfunctionele kant. Zoals bij schaamte: onszelf verhullen, voldoen aan verwachtingen, de oordelen van de beschamer van ooit die we vanbinnen met ons mee dragen en onzelf onderdrukken of verraden. En schuld die zwaar kan worden in zelfkastijding, overcompenseren of juist miskennen, waardenverwarring en verdringing waarbij zelfs gewetenloosheid kan ontstaan. Wat is dan de functionele kant?
De uitdagingen van de liefde Wendy Huurdeman
- Met veel dank aan Wendy Huurdeman voor de prachtig geïllustreerde flaps! -
Schaamte is het kleed van de intimiteit zoals Piet dat zo mooi zegt. En het duurde even voordat ik het begreep. De functionele kant van schaamte is dat je afgestemd op jezelf je onthult aan de ander, om tot ware intimiteit te komen. Als je schaamtevrij gedrag laat zien, brengt dat spontaniteit, vrijheid, energie, trots, respect. Met schaamteloosheid – te snel, te onzorgvuldig jezelf bloot geven - echter, kom je niet tot intimiteit, het stoot eerder af en/of roept schaamte bij de ander op.

Schuld in de functionele zin geeft bewustzijn, zelfonderzoek, verantwoordelijkheid, ethisch handelen, de mogelijkheid om schade te herstellen en het waarmaken van je potentie. We hebben zo geleerd geen schuld te mogen maken. Maar “Wie geen vuile handen heeft, heeft niet geleefd.” Wij, en zeker als ouders, hebben allemaal schuld, ook vanuit goede intenties, hoe perfect we ook willen zijn. Wat ik zelf een bijzondere dynamiek vind is als bijvoorbeeld een ouder de schuld, verantwooding voor zijn of haar gedrag of keuzes niet neemt en blijft hangen in zelfkastijding of overcompenseren zoals regelmatig bij scheidingen gebeurd. Wat is dan het effect? Juist datgene wat de meeste ouders proberen te voorkomen: Doordat de ouder de schuld zelf niet draagt met het bijbehorende gedrag, komt schuld bij het kind terecht. Als de ouder het niet kan, is het enige helende wat het (volwassen) kind kan doen de eigen schuld en verantwoordelijkheid te nemen, om het patroon van overdracht te doorbreken en vrij vanuit zichzelf te kunnen leven.

Klinkt makkelijker dan gedaan? Wil je je eigen thema’s hierin uitwerken? Ik ga graag met je aan de slag!
Opstellingen poppetjes
Familieopstellingen
De middagen staan tot de zomer gepland. Vanaf 10 december is er weer plek. Zaterdag 13 november is al vol. En individueel kan ook! www.mariekesanders.nl

Leven vanuit Vrouwelijk leiderschap - systemische vrouwendag 26 maart 2022
Op 2 oktober was er weer een mooie, inspirerende dag waarin elke vrouw met haar vraagstukken en dynamieken aan de slag kon gaan om vanuit haar kracht als vrouw te leven.

Ben je ook benieuwd naar deze systemiche dag en eerdere ervaringen? Kijk op Leven vanuit Vrouwelijk Leiderschap.
Vrouwenkracht Marieke Sanders
Trainingen persoonlijke ontwikkeling
De diverse trainingen lopen weer. Waar wil jij je in ontwikkelen?
Neem een kijkje op Anker & Kompas voor Effectief communiceren, Persoonlijke kracht via NLP, Persoonlijke Veerkracht, Leiderschap met Open Vizier, Coachend Leiderschap, Leidinggeven aan Veranderingen en Trauma in Organisaties.
Individuele begeleiding
Ook individueel kan je een (eenmalige) opstelling doen. Of je kunt kiezen voor een of meerdere coachingsessies. Ik maak gebruik van creatieve werkvormen en systemisch werken (opstellingen), gecombineerd met meer reguliere coachingvormen. Zo kun je alles wat je tot je beschikking hebt gebruiken en je doel gemakkelijker bereiken. Voor meer informatie of een (vrijblijvend) gesprek, kan je me bellen op 06-28565725 of kan je me mailen op dit adres!
Bij blijven?
Actuele info, korte blogs en artikelen? Like op Facebook mijn Marieke Sanders coaching pagina zodat je op de hoogte blijft of volg me op Linked-inn.
Fijne herfst en graag tot een volgende keer!

Hartegroet,
Marieke
LogoMariekeSanders2021
facebook linkedin 
MailPoet