Coaching, relatietherapie en familieopstellingen
Trauma wordt deegegeven aan kinderen Nu.nl
Beste lezer,

- Helen van epigenetisch trauma -

De laatste tijd is er is er steeds meer aandacht voor hoe trauma's generaties kunnen doorwerken. In de generaties voor ons zitten vaak pijnpunten en trauma's door oorlog, verlies en andere ingrijpende gebeurtenissen. Waar onze (voor)ouders deze niet altijd hebben kunnen verwerken, kunnen die doorsijpelen naar volgende generaties. Zo kunnen wij en onze kinderen er, soms onbewust, last van hebben. Ook via de genen kan het doorleven. Dit wordt epigenetische overerving genoemd, vertelt Bart Rutten in bijgevoegd artikel, hoogleraar neurowetenschappen van psychische stoornissen aan het Maastricht UMC. Ik ervaar het zelf ook in mijn stressgevoeligheid met het kampverleden en de Bersiaptijd van mijn vader. Gelukkig blijkt het ook een positief effect te hebben op onze veerkracht.
‘De term transgenerationele traumaoverdracht betekent niet per se dat trauma’s altijd een-op-een worden overgedragen van ouders op kind. De tweede generatie kan met heel andersoortige problemen kampen, zoals depressiviteit, een generieke angststoornis, en identiteits- of andere persoonlijkheidsproblemen.’
Ook heeft het invloed op hechting. Ik kom het vaak tegen bij mensen die ik begeleid. Volgens psychoanalytica Jill Salberg probeert elk kind verbinding te maken. Hopelijk is dat met de liefde, aandacht en structuur die de ouder geeft. Maar als een ouder dat niet te bieden heeft, zal het kind zich verbinden met de leegte en het verdriet en dat overnemen. Of zoals Salberg het poëtisch omschrijft: ‘Oude pijn wordt zo opnieuw geïnstalleerd in het onderbewuste van het kind.’ En hoe zorg je er dan voor dat je niet in een slachtofferrol achterblijft? Om helende stappen te zetten in deze processen, werk ik zelf naast familieopstellingen ook met regressie, visualisaties en andere begeleidingsvormen. Zo mooi om elke keer weer een bijdrage te mogen leveren! En ook om zelf steeds weer helende stappen te zetten, zoals recent met de lieve, krachtige, wijze dames van mijn vrouwenintervisiegroep. Dank mooie vrouwen!!

Artikel "Hoe je een trauma kunt erven van je ouders."

Artikel "Trauma wordt aan kinderen doorgegeven totdat iemand de pijn wil voelen."
Familieopstellingen
De komende middag is weer vol. Vrijdag 9 september is er nog plek. Volgende data staan elke maand weer gepland. En individueel kan ook! www.mariekesanders.nl

Opstellingen poppetjes
Leven vanuit Vrouwelijk leiderschap - 24 september 2022

De eerste aanmeldingen zijn al weer binnen. Deze dag ligt het accent op diverse werkvormen met (familie)opstellingen om aan jouw specifieke vraag te werken. Ter versterking gebruiken we geleide visualisaties en creatieve werkvormen. Door de werkvormen en ieders persoonlijke vraag worden verschillende aspecten van dit thema belicht en bekrachtigd.
Vrouwenkracht Marieke Sanders
"De dag heeft veel in werking gezet bij mij. Ik vond het een mooie en diepgaande dag en kijk er heel goed op terug. Erg prettig om met (krachtige!) vrouwen te zijn en ik vond jouw begeleiding heel kundig en scherp, Marieke. Met scherp bedoel ik dat je meebewoog met ritme/stemming van de groep en daar heel flexibel mee omging. Dat vond ik positief en daardoor kon ik ook loslaten, met het idee dat wat aan bod zou moeten komen ook wel zou komen. Dat voelde voor mij beter dan een vaststaand programma. Oh, en de locatie vind ik top! De kaart met lieve woorden van iedereen staat op een plankje in mijn kamer en ik verbind me er nog geregeld mee.​"

Ben je ook benieuwd naar deze dag en eerdere ervaringen? Kijk op Leven vanuit Vrouwelijk Leiderschap.
Trainingen persoonlijke ontwikkeling
De diverse trainingen staan gepland op de mooie nieuwe trainingslokatie op de Rembrandtlaan in Bilthoven. Waar wil jij je in ontwikkelen?
Neem een kijkje op Anker & Kompas voor Effectief communiceren, Persoonlijke kracht via NLP, Persoonlijke Veerkracht, Leiderschap met Open Vizier, Coachend Leiderschap, Leidinggeven aan Veranderingen en Trauma in Organisaties.
Anker&Kompas Rembrandtlaan
Individuele begeleiding
Ook individueel kan je een (eenmalige) opstelling doen. Of je kunt kiezen voor een of meerdere coachingsessies. Ik maak gebruik van creatieve werkvormen en systemisch werken (opstellingen), gecombineerd met meer reguliere coachingvormen. Zo kun je alles wat je tot je beschikking hebt gebruiken en je doel gemakkelijker bereiken. Voor meer informatie of een (vrijblijvend) gesprek, kan je me bellen op 06-28565725 of kan je me mailen op dit adres!
Bij blijven?
Actuele info, korte blogs en artikelen? Like op Facebook mijn Marieke Sanders coaching pagina zodat je op de hoogte blijft of volg me op Linked-inn.
Heel fijne zomer en graag tot later! Ik ben er zelf nog een week en dan weer vanaf 12 augustus.

Hartegroet,
Marieke
LogoMariekeSanders2021
facebook linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet